Ryssland

2012-12-07 @ 20:47:00 | Permalink | Foto
Påbörjade något slags mastodont arbete såhär på kvällskvisten, ett försök att återberätta min Rysslandsresa förrförra sommaren. Om och om igen har jag försökt och försökt berätta om den, men orden har liksom fastnat i pannan och bilderna samlat damm på hårddisken. Endast med inställningen att det går inte att återge en sådan speciell resa korrekt, knappt närma sig vad den var, förmår jag mig att berätta lite om den. Så nu kör vi! (Varnar för LÅÅÅÅÅNGT inlägg)
 
Sommaren 2010 fick jag möjligheten att hänga med på en resa till Kostamuksja, Ryssland med Svenska kyrkan, helt gratis. Såklart att jag och min vän Marie (som jag varken umgåtts med mycket innan eller efter men kom så bra överens med) packade väskorna och hoppade på bussen utan att egentligen ha någon aning om vad vi gav oss iväg på.
 
Det första som slog mig i Ryssland var att det var väldigt likt Sverige (eller kanske Sverige som jag är van vid eftersom södra Sverige är typ.. annars). Inte så konstigt egentligen, eftersom Kostamuksja är på samma breddgrader som jag är van att vistas i.
Första dagen på lägret var det en invigningsceremoni där vi bl a delade ett bröd. Väldigt nattvardslikt kan man tycka.
Lite lekar, obligatoriskt på en start av ett läger förstås. Massa Rysslandsvänner samlade i en och samma rockring, alltså, kan vi inte bara ta och teleportera hit dem på momangen?
Ballonger som släpps upp i himlen, också himla invigningsaktigt.
Ryska lägenhetshus ser precis ut som man förväntar sig, jag lovar. Första dagen blev vi skickade på en rundtur runt staden. Ungefär samtidigt som jag gick runt och tänkte var förundrad över hur risigt, betongaktigt, nedgånget allt var, berättade vår guide att vi just då gick förbi de finare områdena. Tankeställare.
Efter rundturen uppenbarades det för oss vad det var för läger vi hade hamnat på: ett hantverksläger! Här är vi på en slags workshop för origami som några ryska damer utan engelska-kunskaper lärde oss. Inte särskilt ryskt kan man tycka men det är nog okej.
Och ja, det var någon slags kulturfestival som pågick i staden. Vi hamnade på en massa massa konserter: manskör i en ortodox kyrka, symfoniorkester, jazzkonsert, balett(!?), terem quartet (som är väldigt bra), karelsk folkmusik och eh, det var... väldigt speciellt. Kände mig minst sagt kulturellt bevandrad efter resan. Här var vi i alla fall utanför den ortodoxa kyrkan i staden som förmodligen är ett av mina favoritställen på orten, mycket p g a Fader Nikodin som jag berättar om lite senare.
Lite ryskt hantverk, hurra! Både vackert och enkelt.
Dessa kex fick oss förmodligen att överleva resan. Maten var inte höjdpunkten på resan, men mycket annat var bra så det är okej.
Skenet bedrar, soppan må se god ut men icket.
Marie! Min kamrat (hehehe dålig ordvits av mig) på resan.
Eftersom vi inte fick dricka vattnet i kranarna köpte en väldig massa vatten. Vi hade stora problem att hitta vatten som ej var kolsyrat. I slutändan upptäckte vi att flaskorna med mer liten text under produktnamnet var vanligt vatten, eller om det var tvärtom.
Denna buss som inte ser så mycket ut för världen var inte heller det. På skumpiga, grusiga vägar reste vi runt en hel dag (utan bälte förstås) och skådade den karelska landsbygden, besökte hembygdsmuseum, byar och andra viktigheter. Vi fick höra om saker som höll på att dö ut och det gjorde ont i hjärtat. Nu kommer jag inte ens ihåg vad det var och det är rätt så tragiskt.
Det var svårt att passa tiderna i Ryssland, men som tur var hade vi denna man (som ej kunde engelska) till vår hjälp.
Tihi.
Tekokare. Speciella saker som är himla coola. Här var vi på något slags museum för sådana.
Frågan jag ställer mig nu är, vad i hela fridens namn var dessa bra för?
Juha, Santeri och Joni, några av våra finska vänner på lägret. Tyvärr har jag typ inte några bilder på våra andra finska vänner?
Tekokare in action. Vi använde kottar som virke, för den som är intresserad.
Anders, ledaren från Sverige.
Bildbevis från baletten om någon tvivlade på det jag sa. Det var rätt så häftigt må jag då säga.
Terem Quartet + några till. Strukturen på typ alla konserter.
Fader Nikodin när vi besökte han kyrka. Så otroligt bra besök. Besöket var egentligen inte inplanerat i programmet, men eftersom han bjöd in oss fick vi komma.
Denna tavla började gråta i samband med något krig (eller något i den stilen...) så då började människor vallfärda till den och donerade smycken som man klistrat fast på konstverket. Intressant grej tycker jag.
Kyrkan var fullspäckad med ikoner i olika stiler och det var rätt så snyggt.
Vi fick varsitt ikon-armband av Fader Nikodin. Yeah alltså.
Resans stora höjdpunkt var sen när vi blev bjudna på fika i deras hem. Obeskrivligt vilken kärlek man kände då. Det vi inte åt upp fick vi ta med oss dessutom.
Och alltså detta, det måste bara tas upp. På morgonen hade Marie sagt att hon längtade efter en jordgubbstårta. Att vi sen fick det, det var liksom bara så bra.
 
 
Och det var några glimtar från dagarna jag besökte Ryssland. Jag gjorde en dundertabbe och glömde laddaren till kameran och hade bara ett halvladdat batteri med mig, så jag fick verkligen hushålla på den på ett sätt som jag är inte van vid. Massor av människor som inte är med på bild (exempelvis jag) som jag egentligen vill ha med här, men än så länge är de i alla fall kvar i mina minnen.
 
Hela resan var väldigt fantastisk och jag kommer alltid alltid bära med mig den. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback